Salah satu masalah lazim menggunakan WiFi di rumah atau pejabat adalah terdapat ruang di mana signal WiFi adalah lemah. Ini adalah biasa kerana sambungan tanpa wayar menggunakan frekuensi wireless sebagai medium penghubung. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kekuatan dan kestabilan WiFi seperti kedudukan router, jarak, halangan seperti dinding serta kesesakan.

Cara paling mudah untuk meningkatkan sedikit keupayaan rangkaian WiFi anda adalah dengan mengubah kedudukan router. Pastikan router diletakkan di tempat yang paling tengah dengan paling kurang halangan dinding. Jarak router daripada dinding juga sedikit sebanyak mempengaruhi prestasi router. Seboleh-bolehnya, kekalkan jarak sekurang-kurangnya 50cm daripada dinding.

Namun, untuk rumah atau pejabat yang agak besar, jarak daripada router ke ruangan lain agak jauh. Sebagai contoh, router diletakkan di ruang tamu manakala bilik tidur di tingkat atas. Sudah pasti terdapat jarak dan halangan lantai konkrit di antara kedua-dua aras rumah.

Di sini lah produk WiFi Range Extender atau Repeater berupaya membantu menguatkan signal bagi meningkatkan keupayaan signal WiFi. Dengan meletakkan Wifi Extender di ruangan tangga, anda boleh menyambungkan signal daripada ruang tamu ke tingkat atas rumah. Ia bertindak seumpama satu jambatan untuk menarik signal daripada router (network utama) dan menyalurkan ke ruangan lain (extendend network).

Bagaimana Menetapkan WiFi Range Extender Baru Anda?

Penggunaan Wifi Extender adalah sangat mudah. Cara paling mudah menetapkan WiFi extender anda adalah dengan menggunakan butang WPS pada kedua-dua router dan extender. Tekan butang WPS pada router, kemudian tekan butang WPS pada extender. Kedua-duanya akan berkomunikasi sesama sendiri dan anda akan menikmati rangkuman wifi yang lebih luas di rumah anda.

Kaedah di atas hanya boleh dilakukan sekiranya router anda mempunyai butang WPS. Sekiranya tiada, anda boleh menetapkan extender anda menggunakan laptop atau smartphone. Mudah sahaja, cuma sambungkan laptop atau smartphone anda ke wifi sementara yang dijana oleh extender ini. Kemudian pilih WiFi rumah dan masukkan password wifi sedia ada. Sekiranya perlukan penjelasan lanjut, terdapat manual ringkas dalam setiap produk extender tersebut. Atau google sahaja panduan di Youtube seperti di bawah.

Mudah kan? Tak perlu lagi bersungut tentang masalah WiFi yang lemah. Cuba lah sendiri dah alami hasilnya.
Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.

Lagi Tips…

Wi-Fi 6: Generasi Baharu Yang Lebih Pantas!

Wi-Fi 6: Generasi Baharu Yang Lebih Pantas!

Wi-Fi 6 merupakan generasi keenam standard Wi-Fi yang digunakan di seluruh dunia. Teknologi Wi-Fi secara amnya dikawal oleh sebuah badan standard yang mengkelaskan teknologi Wi-Fi terkini sebagai Wi-Fi 6 yang menggunapakai standard IEEE 802.11ax. Wi-Fi 6 akan hadir...

read more
Bagaimana Menonton Siaran unifi TV/ HyppTV?

Bagaimana Menonton Siaran unifi TV/ HyppTV?

unifi TV atau sebelum ini dikenali sebagai HyppTV merupakan salah satu kelebihan unifi. Melalui unifi TV, pelanggan dapat menonton pelbagai saluran TV menarik dalam kualiti HD tanpa gangguan cuaca. Apa yang diperlukan adalah akaun unifi TV dan sambungan internet....

read more
Bagaimana Memaparkan Bil unifi Secara Online?

Bagaimana Memaparkan Bil unifi Secara Online?

Dalam kesibukan urusan harian, anda mungkin terlepas pandang email berkaitan dengan bill perkhidmatan TM unifi atau Streamyx anda. Untuk mengelakkan perkhidmatan TM anda digantung sementara akibat kelewatan pembayaran, dalam panduan kali ini kami akan menunjukkan...

read more