Sempena ucapan Bajet 2017, pihak TM telah mengambil inisiatif melancarkan Broadband Improvement Plan 2017 (BIP 2017) untuk meningkatkan kelajuan capaian Internet seluruh negara pada harga yang sama.

Untuk itu, bermula 16 Januari 2017 pihak TM telah mula menghantar komunikasi melalui email kepada pelanggan sedia ada dengan menawarkan naiktaraf percuma pakej sediaada pelanggan.

Broadband Improvement plan 2017 TM Bajet 2017 Malaysia TM melancarkan plan naiktaraf percuma unifi streamyx seluruh negara free speed upgrade 30mbps 50mbps 100mbps streamyx 10mbps unifi lite package rm139

Pelanggan sedia ada boleh menyemak inbox email yang didaftarkan dengan TM untuk email daripada TM bertajuk: “Here’s your ‘Thank You Surprise'”

Anda juga boleh terus ke link berikut untuk menyemak status naiktaraf percuma anda: https://www.tm.com.my/thankyousurprise/

Sekiranya anda belum melanggan mana-mana perkhidmatan TM, sila daftar online atau whatsapp kami di 019-630 6250

Soalan Lazim / FAQ

THANK YOU SURPRISE CAMPAIGN / KEMPEN ‘THANK YOU SURPRISE’

1. Apa itu kempen ‘Thank You Surprise’?
“Thank You Surprise” merupakan kempen penghargaan pelanggan kepada semua pelanggan setia TM dari segmen kediaman yang melanggan perkhidmatan TM sebelum 28 Februari 2017.
Kempen ini merupakan sebahagian daripada inisiatif TM di bawah ‘Broadband Improvement Plan’ bersempena pengumuman Bajet 2017 baru-baru ini.This campaign is part of TM’s initative under Broadband Improvement Plan in conjuction with the Prime Minister’s announcement during Budget 2017 recently.
2. Siapa yang layak untuk kempen ‘Thank You Surprise’?
Semua pelanggan TM Homeline, Streamyx dan UniFi daripada segmen kediaman yang melanggan perkhidmatan TM sebelum 28 Februari 2017.
Ini merupakan permulaan kepada kempen sepanjang tahun daripada TM dan pelanggan boleh menjangkakan lebih banyak penawaran baru sepanjang tahun. Kami akan mengumumkan kejutan dan tawaran seterusnya dari masa ke masa.
Pelanggan Streamyx juga merupakan sebahagian daripada inisiatif Broadband Improvement Plan – Thank You Surprise. Pelanggan yang layak akan mula dihubungi mulai April 2017 untuk proses naiktaraf pakej sedia ada.
Para pelanggan dialu-alukan untuk menikmati tawaran yang ditawarkan sekarang serta mana-mana tawaran akan datang daripada TM. Jangan bimbang, penerimaan tawaran kini tidak akan menjejaskan mana-mana tawaran akan datang.
3. Apa yang akan dinikmati pelanggan melalui kempen ‘Thank You Surprise’ ini?
Untuk mengetahui apakah tawaran yang disediakan khas kepada anda, sila kunjungi: https://www.tm.com.my/thankyousurprise/ bermula daripada 16 Januari 2017.
Pelanggan akan diminta untuk mengisikan ruangan maklumat berikut:
i. No Telefon TM Homeline
ii. No KP/Passport
iii. No Telefon bimbit
iv. Alamat E-mail
4. Bagaimankah TM akan memaklumkan pelanggan mengenai ‘Thank You Surprise’?
Pelanggan akan dimaklumkan melalui email dan SMS mulai 16 Januari 2017.
5. Sekiranya pelanggan melanggan lebih daripada satu perkhidmatan TM Homeline/Streamyx/UniFi, adakah TM akan memberikan tawaran kepada kesemuanya?
Ya, layak untuk kesemua perkhidmatan.
6. Berapa lama tempoh kelayakan kempen ini?
Tempoh sah adalah seperti yang tertera pada laman web tersebut.
7. Apa patut saya buat sekiranya tidak menerima sebarang e-mail/SMS daripada TM? Adakah TM akan menghantar kembali e-mail atau SMS tersebut?
Pelanggan yang belum menerima sebarang email atau komunikasi daripada TM sehingga Februari 2018 digalakkan untuk menyemak folder “Spam / Junk Mail”
Pelanggan juga boleh membuat semakan di laman web: https://www.tm.com.my/thankyousurprise/.
TM tidak akan menghantar email atau SMS lain lagi.
8. Saya belum melanggan mana-mana perkhidmatan TM lagi, bolehkah saya mendapat tawaran ini juga?
Boleh. Sekiranya anda bertindak segera dan melanggan mana-mana perkhidmatan TM UniFi/Streamyx sebelum 28 Februari 2017, anda juga layak mendapat tawaran ini.
Untuk melanggan, sila isi borang pendaftaran online kami di http://www.ejenunifi.com/pendaftaran-unifi-online/  atau whatsapp 019-630 6250 untuk bantuan lanjut.