Kadang-kadang ramai pengguna internet merungut tentang sambungan yang lemah dan sering terputus walaupun melanggan pakej internet berkelajuan tinggi seperti UniFi. Tahukah anda, kebanyakan isu bukan berpunca daripada rangkaian UniFi atau Streamyx itu sendiri, tetapi disebabkan oleh sambungan WiFi yang lemah dan tidak dioptimasikan sepenuhnya.

Untuk kemudahan anda, TM hadir dengan sebuah aplikasi khusus dinamakan Wifi Optimiser Tool.

Aplikasi ini khusus untuk pengguna Unifi dan Streamyx sahaja. Sebelum menggunakannya, pengguna perlu memastikan yang mana telefon pintar atau tablet yang dipasang dengan aplikasi ini berhubung dengan rangkaian WiFi berkenaan.

WiFi Optimiser Tool

WiFi Optimiser Tool

Sebaik sahaja dihubungkan, pengguna boleh menyemak dan menganalisa prestasi sambungan WiFi di rumah atau pejabat.
Seterusnya, aplikasi berkenaan akan memaparkan laporan ringkas untuknya, dan memberikan cadangan supaya anda mengubah saluran atau sebaliknya dalam menjadikan prestasi WiFi anda lebih baik berbanding sebelumnya.

Pengguna boleh mengubah saluran WiFi dengan mudah terus daripada halaman keputusan. Keputusan ini dihasilkan daripada semakan penggunaan saluran WiFi persekitaran, dan mencadangkan anda saluran yang kurang digunakan oleh pengguna disekitar anda. Sebelum dapat membuat perubahan ini, pengguna juga perlu log masuk ke router anda.

Selain itu, pengguna juga turut boleh menyemak pelbagai info mengenai rangkaian anda melalui aplikasi ini, termasuk berapa peranti yang berhubung ke rangkaian WiFi anda, kekuatan rangkaian, dan sebagainya.

Bagi anda yang menggunakan rangkaian Streamyx atau UniFi di rumah atau pejabat, boleh menyemak dan mengoptimasikan rangkaian WiFi anda hari ini melalui aplikasi ini.

Muat Turun: App TM WiFi Optimizer Tool (Android)