TM akan melancarkan produk terbaharu iaitu UniFi Lite 10Mbps, dijangka pada akhir April 2017.

Kawasan Liputan

UniFi Lite 10Mbps adalah disasarkan kepada pengguna Streamyx sedia ada di kawasan suburban, bandar-bandar dan pekan seluruh negara yang belum menerima rollout HSBB. Pakej ini juga boleh dilanggan oleh pengguna di kawasan HSBB sedia ada.

Sekiranya anda melanggan Streamyx ketika ini dan berada di kawasan pinggir bandar yang belum menerima liputan UniFi, besar kemungkinan anda anda dapat menikmati perkhidmatan UniFi Lite. Walaubagaimapun, naiktaraf ini adalah secara berperingkat, jadi kami menghargai kesabaran anda.

 

Teknologi

UniFi Lite adalah berdasarkan konsep FTTx di mana infrastruktur fibre adalah sehingga ke kabinet kawasan perumahan anda. Daripada kabinet ke rumah adalah menggunakan kabel tembaga “copper wire” sediaada. Konsep ini merupakan konsep yang sama digunapakai dalam teknologi VDSL untuk UniFi di bangunan tinggi seperti apartment sekarang.

Sekiranya anda merupakan pengguna Streamyx sedia ada dan kawasan anda diliputi perkhidmatan UniFi Lite, anda akan dibekalkan modem baharu (VDSL) untuk menggantikan modem ADSL anda sekarang.

 

Penawaran

Sehingga artikel ini ditulis, TM belum mengumumkan sebarang “pricing” untuk UniFi Lite ini tetapi kami menganggarkan antara RM129-RM149/bulan. Apabila dilancarkan kelak,UniFi Lite akan melengkapkan penawaran produk jalurlebar TM seperti berikut.

  • UniFi Lite 10Mbps … RM149 (anggaran)
  • UniFi Advance 30Mbps … RM199 – 229
  • UniFi Advance Plus 50Mbps … RM249 – 279
  • UniFi Pro 100Mbps … RM329 – 359

 

Maklumat Terkini:

UniFi Lite 10Mbps kini sedia dilanggan untuk pelanggan-pelanggan di kawasan tertentu. UniFi Lite